Argument za dobijanje opštine je 23 hiljade Bošnjaka

Emilija Redžepi: U opštini Prizren, prema mojim saznanjima, ima oko 23 hiljada Bošnjaka, što je 9,7 posto ukupnog stanovništva. Negdje figurira brojka od 9,3 posto, no ja sam stoposto sigurna, ponavljam iz mojih izvora, da nas ima i više od 23 hiljade što je značajna cifra u vezi decentralizacije i još jedan argument za dobijanje naše opštine.


Nakon parlamentarnih izbora decembra mjeseca prošle godine te konačnog formiranja Vlade Kosova sve manjinske zajednice koje žive na Kosovu su dobile svoj dio “kolača“, tj svoje predstavnike, bilo kao ministre, zamjenike ministra ili kao savjetnike u pojedinim resorima.

Ko će iz NDS-a zastupati bošnjačke interese preko direktnog učešća u izvršnoj vlasti?

Emilija Redžepi: Poznato je da je nakon parlamentarnih izbora na Kosovu i formiranja Vlada Kosova sve manjinske zajednice preko svojih predstavnika dobile, naravno zahvaljujući glasovima svojih glasača, ona mjesta koja zaslužuju. NDS ima jednog zastupnika u parlamentu Kosova, ima dva zamjenika ministra te dva savjetnička mjesta koji u toku ove sedmice zvanično počinju sa radom u svojim resorima. U pitanju su Ministarstvo za obrazovanje nauku i tehnologiju i Ministarstvo za evropske integracije. Zamjenik u ministarstvu obrazovanja je dr Arif Fazlji iz sela Nebregošta, a njegov savjetnik Memiš Birdaini, dok je u ministarstvu za evropske integracije zamjenik ministra dr Refik Šaćiri a njegov savjetnik je Rahim Ademović iz Gornjeg Ljubinja.

Najveći problem sa kojima se Bošnjaci, kao i svi na Kosovu, susreću je nezapošljenost. Šta ste vi uradili na tom polju?

Emilija Redžepi: NDS kao mlada i perspektivna bošnjačka stranka nastavlja sa trendom zapošljavanja Bošnjaka, što je bio i jedan od prioriteta prilikom formiranja stranke, da u svako doba ili vrijeme, kada se ukaže prilika, zaposlimo naše ljude. U posljednih mjesec dana zaposlili smo jednog našeg ekonomistu u komisiji za stanovanje pri opštini Prizren, takođe uskoro očekujemo zapošljenje jednog našeg aktiviste koji ima završen fakultet kriminalistike koji je trenutno zapošljen u FSK-u, a koji će tokom ove sedmice, što stoji u koalicionom sporazumu sa PDK-om, biti zapošljen u svojoj struci. Takođe moram istaći da će po prvi put neko iz naše zajednice biti zapošljen na novom Univerzitetu u Prizrenu, što je meni osobno jako drago. Pokušaćemo zaposliti bar još dvije osobe, no ako ne uspijemo jedno zapošljenje imamo zagarantovano, a pošto je konkurs još uvijek u toku realno je da će od 15-tak prijavljenih bar dvojica-trojica naših Bošnjaka dobiti radna mjesta.

Ovih ste dana bili u delegaciji Kosova koja je posjetila Švicarsku i BiH. Sa kim ste se sve susreli?

Emilija Redžepi: Da, ja sam tamo zastupala interese Vlade Kosova gdje su u našoj delegaciji, između ostalih bili i ministar za rad i socijalna pitanja Nenad Rašić, jedan od savjetnika premijera Srđan Sentić te konzul Kosova u Švicarskoj Benjamin Nikoliqi. Pored domaćina tamo smo se susreli i sa ministrom iz Republike Katar i njegovom delegacijom. U razgovorima kojima smo obavili predstavila sam našu zajednicu te smo razgovarali o mogućnostima njihovog ulaganja putem projekata za infrastrukturu u našoj eventualnoj budućoj opštini. Smatram da su ti razgovori bili veoma pozitivni i ohrabrujući. Na povratku iz Ženeve ja sam sa delegacijom naše stranke posjetila Sarajevo, a ostatak naše delegacije se vratio u Prištinu. Posjeta je bila veoma iscrpna i uspješna jer smo se sastali sa Bakirom Izetbegovićem koga ja zovem predsjednikom svih Bošnjaka. Bila je to zvanična posjeta jedne bošnjačke stranke sa Kosova nakon dugih niz godina. Moram pojasniti da je taj prvi susret na ovom nivou bio informativne prirode gdje smo bošnjačke političare iz BiH upoznali sa trenutnom pozicijom Bošnjaka na Kosovu. Oni su izrazili spremnost da se pomogne u svakom slučaju. Vođeni su razgovori o dugoročnim ciljevima koji će pomoći našoj zajednici na Kosovu, a bilo je i pitanja oko pomoći oko decentralizacije gdje smo tražili pomoć iz BiH jer naša centralna mjesna zajednica u Župi – Rečane svakako ispunjava sve uslove za formiranje moderne opštine što se Bošnjaka na Kosovu tiče. Zatražili smo i podršku i oko formiranja bošnjačkog centra ovdje u Prizrenu i takođe podršku oko reforme u našem kosovskom obrazovnom sistemu. Treba istaći da mi nismo tražili nešto nemoguće, već smo u početku zvaničnog razgovora tražili priznavanje kosovskih dokumenata kako bi se stanovništvo naše države moglo slobodno kretati i imati slobodan protok robe i po tom pitanju je protekao veći dio našeg razgovora.

Delegacija naše stranke je pri kraju posjete Sarajevu bila gost poznatog akademika BiH Muhameda Filipovića.